jariojala

Uusia eläkesuunnitelmia Kevan taholta

https://www.talouselama.fi/uutiset/suunnitteilla-on-jattimainen-elakejar...

Törmäsin nettiseikkailujen aikana yllä olevaan linkkiin. 

Kyse on isoista asioista enkä ole nähnyt, että asia olisi ollut aikaisemmin esillä. Foorumi on vapaa asian pohdiskeluun. Miksi näin suunnitellaan ja mitä muutos toteutuessaan tarkoittaa? Luodaanko yksi kilpaileva yritys vai suojatyöpaikkakeskittymä? Ovatko kerätyt varat turvassa vai lypsetäänkö kassa tyhjäksi? Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Kunnallisen eläkejärjestelmän maksu tarve on suurempi kuin yksityisen sektorin TyEL-järjestelmässä. Tähän ovat syynä muun muassa ennen vuotta 1995 kertynyt, TyEL:ä parempi eläketurva, kuntasektorin työntekijöiden naisvaltaisuus, vanhempi ikäjakauma ja pidempi elinajanodote. Lisäksi oletus kuntasektorin tulevasta palkkasumman kehityksestä on erityisesti julkisen sektorin rakennemuutoksen myötä alhaisempi kuin yksityisellä sektorilla."

Ollaanko yllä olevan johdosta siirtämässä lisävastuita yksityisen sektorin yhteisvastuullisesti kannettavaksi?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Poliitikkoja syyhyttää saada sormensa eläkerahstojen käyttöön.

Jälleen ovela tapa maksattaa kuntien eläkevastuut yksityisellä puolella hankittujen rasitteeksi.

Vain aniharva eäkkeensä jatkuvaa leikkaamista (taitettu indeksi/ eläkelupaus) ihmettelevä ymmärtää mistä tässäkin eläkeläisten kusetuksessa on kyse, joten johtopäätökseni on, että hallituksen kaavailut menee läpi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

https://www.keva.fi/tama-on-keva/elakkeiden-rahoitus/

Kyllä tässä ollaan siirtämässä vastuuta lisää yksityiselle sektorille. Naisvaltaisen sektorin ja pitkään elävän sektorin riskejä siirretään vähenevän maksutulon takia meille kaikille muille.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Joku voi tietenkin sanoa, että mitä väliä sillä on, kun verotuksellahan ne kunnan ja ehkä kuntayhtymänkin rahat kerätään. Mielenkiintoista tässä onkin seurata rahan kulkua, sillä kyseessä on silti yli 50 miljardia. Miten paljon rahaa tulee uuteen yhtiöön ja paljonko rahaa jää TyEL-eläkkeiden yli jäävien eläkevarojen rahoiksi toiseen yhtiöön. Jossain vaiheessa nuo "ylisuuret" eläkkeet on maksettu ja mitä sitten tehdään lopuille rahoille? Vedetäänkö johonkin välistä tässä muutosvaiheessa on myös kiinnostava kysymys. Kevan organisaatio on ollut keskimääräistä taloudellisempi, mutta nyt tehdään kaksi yhtiötä, joten miten käy tuon taloudellisuuden. Lisääntyykö poliittiset suojatyöpaikat ym., jää nähtäväksi.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Artikkelissa kerrotaan, miten "...kunnallinen eläkejärjestelmä yhdistettäisiin yksityiseen eläkejärjestelmään".
Mitä tarkoittaa "yksityinen eläkejärjestelmä" ? Ilmeisesti sitä, että poliitikot ja "liikemiehet" perustavat Kevalle yktityisen kilpailijan, mikä sitten saa Kevan rahat haltuunsa. Ihan kunnon kupru siis. Toki poliitikot itsekin saavat mukavan siivun. Purukasassa kun pyörii aina siinä jotain vaatteisiin tarttuu.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Oletan niin, että tässä tarkoitetaan kilpailijaa Ilmariselle, Varmalle jne. Artikkelista selviää, että aikoinaan maksetut korkeammat karttumat jätetään toiseen yhtiöön, joka alkaa elämään omaa elämäänsä. Muut eläkevastuut ja tarvittavat varat siirretään uuteen yhtiöön.

Onkohan tässä tarkoitus jotenkin vetää välistä ylimääräiset kertyneet tuotot, kuten kävi eläkesäätiöiden kohdalla. Kohta ehkä taas keskustellaan, että kenelle ne varat kuuluvat.

Tuosta tekstistä saa kyllä sen kuvan, että "voitot" jää jollekin taholle, mutta mille?

En tiedä nykyistä lakitekstiä muutoksiin, mutta näin kävi aikoinaan:

"Keskittyminen kiihtyi, kun isot yritykset purkivat finanssikriisissä eläkesäätiöitään. Se oli houkuttelevaa, koska säätiöt pystyivät siirtämään eläkevastuunsa eläkeyhtiöille. Sen sijaan vakavaraisuuspääomasta lähti siivu, joka oli 12 prosenttia eläkevastuista. Loppuosan yritys saattoi kirjata tulokseen."

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Yksityinen taho ja julkinen taho kilpasilla. Onneksi maksajat ovat tiedossa.

https://www.hyvinvointiala.fi/hallitus-uhkaa-sekoi...

https://www.ess.fi/uutiset/talous/art2319681

Jokohan kaverit odottavat muutoksia suupielet vaahdossa? Ole valmiina konsultti, ole valmiina.

"Hallituksen esitysluonnoksen ongelma on, ettei Kevan työkyvyttömyysriskin hallintaan liittyvää toimintaa rajata juuri mitenkään. Päinvastoin, esitysluonnoksessa luetellaan lukuisia palvelumuotoja konsultoinnista digitaalisiin palveluihin ja työelämän kehittämisrahoituksesta yhteiskehittämispalveluihin."

Myös reilu kilpailu on hyvästä, heh.

https://www.iltalehti.fi/talous/a/93a1fa6c-44f0-46...

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

https://www.etk.fi/wp-content/uploads/Tyoelake_2_2...

Poiminta linkistä. Sote-uudistuksen vaikutuksia, veronkorotukset.

– Jos hieman yli puolet kuntasektorin työntekijöistä siirtyisi Kevan ulkopuolelle, niin maksupaineet nousisivat aika huomattavasti. Ja kun valtaosa eläkkeellä olevien eläkkeistä rahoitetaan työssä olevien eläkemaksuilla, niin totta kai se aiheuttaisi rasitusta. Se toisi pahimmillaan myös veronkorotuspaineita kuntiin, Kietäväinen summaa.

Toimituksen poiminnat