jariojala

Korkeat irtisanomisen perusteet suojaavat yrittäjää?

Korkeat irtisanomisen perusteet suojaavat yrittäjää?

Työllistäminen vaatii, että työttömänä on henkilöitä, joita halutaan palkata. Siirtyminen yrityksestä toiseen ei lisää työllisyyttä. Toisesta lähtee yksi ja toiseen tulee lisää yksi. Sanotaan, että osaavasta työvoimasta on pulaa. Tällä ei tarkoiteta, että työttöminä olisivat ne osaamattomat henkilöt vaan sitä, että tietynlaisiin työtehtäviin ei ole saatavana juuri siihen sopivia työntekijöitä. Työttöminä on jopa tohtoreita, joiden osaamista ei liene kukaan kyseenalaistamassa, mutta koulutus ja työ eivät kohtaa. Osaavan työvoiman ongelma on nähdäkseni poistettavissa vain koulutuksella ja halulla oppia uutta. Opettaminen on hidasta ja akuuttiin hätään osaavaa työvoimaa ei voida saada.

Tänään televisiossa Orpo sanoi, että irtisanomislaki mahdollistaa "huonommistakin lähtökohdista" tulevan työntekijän pääsemisen töihin. Edellä kerrotun valossa nuo henkilöt tuskin paikkaavat kaivattua osaavaa työvoimaa ainakaan lyhyellä välillä? Joku on sanonut, että ilman opiskelua olet vain käsipari. Suomessa kukaan ei ole ilman opiskelua, joten käsiparin lisäksi saa aina jotain muutakin. Työttömät saavat töitä vain, jos heidän panoksensa katsotaan riittäviksi paikan saamiseksi ja todellista tarvetta työllistää on yrityksissä. Tästä vedän mutkat suoraksi ja väitän, että mikäli uusia työpaikkoja nyt syntyy, niin ne syntyvät aloille, missä ei ole varsinaisesti työvoimapulaa. Tavallaan noista nyt työttöminä olevista pyritään sitten valitsemaan sopivin ratkaisemaan jokin työvoimaongelma.

Oletetaan sitten, että uusille työntekijöille ei ole mitään irtisanomissuojaa. On ilmiselvää, että nyt ”huonommistakin lähtökohdista” tulevia on helppo kokeilla eri työtehtävissä. Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on minusta nyt helppoa. Ihminen on kuitenkin varsin erikoinen eläin ja usein riitoja syntyy lähipiirinkin kanssa, joten työelämässä riidat lienevät vain ajan kysymys. Sitten alkaa irtisanominen ja uuden työntekijän kokeileminen. Ihminen kaipaa varmuutta ja tulevaisuuden uskoa. Jatkuvat irtisanomiset tulevat kaatumaan yritysten niskaan siten, että kohta ei kukaan uskalla edes kokeilla työnantajan motivaatioita työllistäjänä. Jatkuvat alennukset sohvista vievät ostajien uskon ja samoin käy tässä.

Mikäli irtisanominen on edes jotenkin säänneltyä, niin kyllä työnantajankin on pakko hieman miettiä omia tekemisiään. Tätä taustaa vasten on työnantajan etu, että hän työvoimaa palkatessaan joutuu miettimään mahdollisimman tarkasti, että kenen kanssa tekee työsopimuksen, jos tekee. Työntekijällä pitää myös olla halu osoittaa se, että juuri hän on se toivottu työntekijä, koska tämä työnantaja on hyvässä maineessa työmarkkinoilla.

Osaavasta työvoimasta pidetään kiinni kynsin hampain, joten irtisanominen kohdentunee muulle taholle. Onko sitten sopivaa, että irtisanomista helpotetaan aloilla, joilla ei varsinaisesti ole työvoimapulaa? Ne työntekijät, jotka eivät oikeasti hoida hommiaan ja mahdollisesti pilaavat koko työilmapiirin, on tietenkin saatava uusiksi työnhakijoiksi uusine mahdollisuuksineen. Mihin raja vedetään irtisanomisen helppoudessa? Itse näkisin, että on myös työnantajien etu, että irtisanomien ei ole liian helppoa. En usko, että ketään ei ole saatu irtisanottua, jos aihetta on ollut.

Tässä pohdin ihmisten työllistymistä ja irtisanomista. Miten irtisanomisen helpottaminen nykyisessä tilanteessa lisää työllistämistä, kun työvoiman kysyntää ei pysty nykyiset työttömät paikkaamaan? Osaavasta työvoimasta on pula, mutta onko muusta?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Suomi ei pärjää osaamisella, vaan halpatyövoimalla.
Olisiko tuossa eduskunnan motossa hankkeen toivottu tavoite ? Vaihdetaan osaajat halvempiin.
Jos yrittäjällä on yhtään mitään päänahkansa alla, tuskinpa tuohon suostuu. Vaan mistäpä minä tiedän. Yrittäjiäkin on monenlaisia.
Muutama vuosi sitten jenkeissä joku firma sai nerokkaan idean säästää henkilökuluissa ja potki pihalle kaikki osaajat. Heillä kun sattui olemaan korkein palkka. Myöhemmin firma ajautui (eli siis ajettiin) konkurssiin osaajapulan takia. Siinä välissä yritti hätäpäissään palkata jo potkimiaan takaisin, vaan liian harva siihen ilmeisesti suostui.

Luulisin, että pieni firma voi isoa paremmin seuloa tarjonnasta osaavimmat ja ehkä jo tutuksi tulleet ja hyväksi havaitut. Perälautana vielä 6 kk koeaika, jos silti on tullut huti.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Uskon, että kun esim. yhden henkilön yritys haluaa työllistää jonkun tai joitakin, niin kyllä siinä ensin oma lähipiiri kartoitetaan. Mietitään, että onko olemassa joku kaveri/tuttu, jonka voi palkata. Seuraavaksi kysytään sukulaisilta ja muilta tutuilta, että tietävätkö ketään hommaan sopivaa. Mikäli näin ei löydy, niin kyllä sitten viimeisenä vaintoehtona lähdetään palkkaamaan täysin tuntematonta. Varmaan yhtä ihmistä vähän suurempikin yritys toimii esitetyllä tavalla, minä ainakin toimisin noin.

Pekka Iiskonmaki

Ei Suomessa kukaan kanna huolta yrittäjistä, jotka eivät ole oikein ihmisiäkään.

https://www.promerit.net/?s=koivisto

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

En ole samaa mieltä. Itse olen ollut yrittäjä ja pidän kyllä itseäni ihmisenä. Mikä olisi muuttunut? Huonosti yrittäjiä on kyllä kohdeltu ennen ja nytkin.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Voiko olla viisaampaa puhua koulutuksesta ja sen tukemisesta irtisanomisen sijaan? Kun kerran on pulaa osaavasta työvoimasta, niin onko suunnittelussa osattu varautua tulevaan työllisyystilanteeseen vai onko tehty virheitä? Onko koulutettu väärille aloille? Toivon, että visionäärit osaavat nyt lukea tulevaisuuden tarpeita ja koulutusta osataan kohdentaa paremmin, jotta edes tulevaisuudessa asiat korjaantuu. Koulutusleikkaukset eivät kyllä tätä näkemystä kovin hyvin tue.

Minusta tuntuu, että työllistäminen on erittäin haastavaa vallitsevassa tilanteessa. Röyhkeästi sanottuna, osaajista on pulaa ja osaamattomille ei löydy töitä. Hankalaa on.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tässä on muutama päivä eri blogeissa puhuttu sopimusten yleissitovuudesta. Oli mielenkiintoista kuunnella Sipilän kommentteja työehtosopimusten työajoista, joita ei ole saatu koskemaan myös järjestäytymättömiä työnantajia.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Eilen käytiin mielenkiintoista keskustelua irtisanomisista henkilökohtaisiin syihin vedoten. Menikö keskustelussa puurot ja vellit sekaisin?

Henkilökohtaisen irtisanomisen helpottamisen eräänä perusteena pidettiin sitä, että pienemmissä yhtiöissä on vaikeampi uudelleensijoittaa henkilöitä kuin isommissa. Tottahan tämä on, mutta mikäli halutaan irtisanoa helpommin, niin ei kait sitä silloin haluta uudelleen sijoittaa ketään? Halutaanko aikuisten oikeasti laiminlyöjät, sopimattomasti käyttäytyvät, luvatta poissaolijat, luottamuspulaa kärsivät, rikollisesti toimivat, kilpailukieltoa rikkovat jne. uudelleen sijoittaa? Oletan, että uudelleen sijoittaa halutaan henkilöt, jotka todetaan hyviksi työntekijöiksi, mutta joiden ammattitaito ei riitä valittuun tehtävään. Palkanlaskennassa epäonnistunut siirretään vaikka varastoon töihin?

Tässä palataan blogin alkuperäiseen tekstiin osaavasta henkilökunnasta, josta on siis pula. Voidaanko yrityksille antaa lupa kokeilla osaamattomia työntekijöitä osaamista vaativiin tehtäviin? 6 kuukauden koeaika voi olla ja usein onkin liian lyhyt opettaa työntekijä vaativiin tehtäviin. Mikäli osaavia tekijöitä ei markkinoilla ole ja uusien työntekijöiden koulutus on jäljessä, niin jotainhan yritysten on yritettävä tehdä, jos kerran työvoimaa halutaan. Onko näissä tilanteissa tarpeen sitten miettiä koeajan lisäksi jotain koulutusaikaa esim. määräaikaisuuden muodossa? Pienille yrityksille annetaan lupa valita koulutettavaksi työntekijä vuoden määräajaksi, jonka jälkeen työsuhde joko loppuu tai jatkuu toistaiseksi voimassaolevana. Työntekijän näkökulmasta tämä takaa vähintään vuoden työsuhteen ja työnantajille tämä takaa 6 kuukautta lisää katsoa osaamisen kehittymistä. Ongelmia tässäkin on, mutta helpottaisiko tämä osaavan työvoiman saantia ja työttömien ja työnantajien etujen kohtaamista?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Oikeus erilaiseen kohteluun työsuhteessa ja työhönotossa
Erilainen kohtelu työsuhteessa ja julkisoikeudellisessa palvelussuhteessa sekä työharjoittelussa ja muussa vastaavassa toiminnassa samoin kuin työhön tai palvelukseen otettaessa on sallittua, jos kohtelu perustuu työtehtävien laatua ja niiden suorittamista koskeviin todellisiin ja ratkaiseviin vaatimuksiin. Lisäksi erilaisen kohtelun pitää olla oikeasuhtaista ja tavoitteen oikeutettu."

Yhdenvertaisuusvaltuutetun sivuilta yllä oleva teksti. Uskon, että tuollainen menettely ei törmäisi edes yhdenvertaisuuden ongelmiin.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Toimituksen poiminnat